A gyapjú kezelése – Megéri a macerát?

A gyapjúról szóló cikksorozatunk befejező részeként összeszedtük, hogy mi minden készül ebből az anyagból, illetve, hogy milyen kezelést igényel. 

Nézzük is elsőként, hogy milyen ruhák készülhetnek gyapjúból! 

Harisnya, zokni, nadrág, szoknya, kardigán/pulóver, öltöny, kosztüm, blézer, zakó, kabát, ruhák, kalap, sapka, sál, kesztyű. 

Zárásként következzen mindenki mumusa: hogyan kell kezelni a gyapjú ruhákat? 

Mindannyian főztünk már meg gyapjúpulóvert véletlenül és adtuk oda vérző szívvel a gyerekeinknek, barátok gyerekeinek vagy unokáknak. Szélsőséges esetekben kisméretű kutyák is örökölhetnek.

Na de, visszatérve a gyapjú kezelésére! Igencsak kényes anyagról van szó, amit sajnos nem tudunk csak úgy betenni a mosógépbe a többi ruhánk közé. Pánikra azonban semmi ok, hiszen a legtöbb mai mosógépen már találunk külön gyapjú programot, sőt külön gyapjú ruhákhoz gyártott mosószert is le tudunk emelni a drogériák polcairól. Mindez viszont csak akkor alkalmazható, ha a gyapjú ruhánkat előzőleg kezelték nemezelődés ellen. Amennyiben olyan darabunk van, amely ezen a kezelésen nem esett átt úgy langyos (inkább hideg) vízbe szabad óvatosan kézzel mosni, csavarás és gyűrés nélkül.

A többi esetben kímélő gyapjú programra bátran betehetjük a mosógépünkbe. Ha pedig tartunk tőle, hogy mégis baja esik az otthoni mosástól, úgy keressünk fel egy tisztítót, ahol pikk-pakk felfrissítik a textíliát legyen szó nemezelődés ellen kezelt vagy kezeletlen anyagról.

Gyapjú ruháinkat ne tegyük ki közvetlenül a vasaló hőjének, nedves ruhán keresztül, vagy gőzzel vasaljuk maximum 150Co-on.

Gyapjú ruháinkat ne tegyük ki közvetlen napfénynek és hőnek száradáskor, így például a gyorsabb száradás reményében ne helyezzük radiátorra őket. A szárítógép használata szintén kerülendő! Érdemes továbbá vízszintesen, kiterítve szárítani.

Tudjuk, hogy a fentiek sokakat elriaszt a gyapjú holmik vásárlásástól, de egy kis odafigyeléssel a ruháink és egyéb gyapjúból készült textíliáink hosszú-hosszú éveken át elkísérhetnek minket, rengeteg örömet adva. Az anyag rengeteg pozitív tulajdonsága pedig bőven ellensúlyozza a tisztításával járó macerát.