Bio, öko, környezetbarát, zerowaste, natúr, vegán, organikus

Ezeket a fogalmakat már mind rengetegszer hallottuk és még többször láttuk már leírva élelmiszeren, háztartási kellékeken és kozmetikumon éppúgy, mint ruhákon, táskákon, cipőkön és kiegészítőkön.

De mit is jelentenek ezek a fogalmak pontosan és mi a különbség például az öko és a bio, vagy a natúr és az organikus termékek között?

A textilipari horizontot kitágítva tekintsük át alaposan, hogy pontosan mit is jelölnek ezek a szavak!

Bio:
A növényi alapú termékek esetén az alapanyagok termesztésekor mesterséges anyagot és vegyszereket nem használtak, míg az állati eredetű termék esetén csak természetes forrásból származó tápot kaptak az állatok, szervezetükbe nem juttattak  hozamnövelő szereket. Emellett elegendő életteret biztosítanak az állatoknak, feldolgozás közben pedig sem a növényi sem az állati eredetű termékekbe nem kerül mesterséges anyag. Mind a növényi, mind az állati eredetű termékek esetén bizonyítottan nem történik génmódosítás, hivatalos minőségbiztosítási jelölés van rá. A vad és hal állományból származó hús vagy alapanyag nem lehet bio.

Öko:
A bio szinonimája, ugyanazzal a jelentéssel rendelkeznek, csak a magyar jogrendben ez a szó használatos, míg a köznyelvben a bio terjedt el.

Organikus:
Szintén a bio és az öko szinonimája, angolszász nyelvterületen használják gyakrabban a kifejezést. A ruhaiparral szoros összefüggésben van. Az “organikus divat” filozófiája szerint a gyártók olyan ruhákat hoznak létre, amelyek védik a környezetet, és igyekeznek a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot kialakítani. Az ilyen ruhadarabok általában az ökológiai mezőgazdasági normák szerint előállított anyagokból készülnek. Ez azt jelenti, hogy a növényvédő szereket és a műtrágyákat kihagyják mind a termelési folyamatból, mind a földből és olyan alapanyagokat állítottak elő, mint a biopamut vagy a biokender.
A fent említett szerves elvek betartása gyakran a talaj termékenységének javítását és a CO2 lezárását jelenti. Csökkentik a folyók és a környező ökoszisztémák biológiai sokféleségének károsodásának esélyét is.
Fogyasztói szempontból pedig az organikus divat azt jelenti, hogy számolunk azzal, hogy milyen gyakorlatokat támogatunk azzal, amit megvásárolunk. 

Natúr:
Főleg kozmetikumokra használják a kifejezést, de tulajdonképpen bármilyen terméktípusra használható. Nem tartalmaz semmiféle mesterséges adalékanyagot, szín, illat tekintetében, sem pedig szilikont vagy szilikon származékot, kizárólag növényi olajokat tartalmaz, vagyis ásványi olajoktól mentes. (Noha az ásványi olajok is természetes eredetűek, plédául a kőolaj – vazelin, ezek a bőrrel érintkezve káros hatást fejtenek ki). Mindemellett természetes, mesterséges adalékoktól mentes állati eredetű anyagokat tartalmazhat, mint például a tej, vagy a viasz.

Vegán:
Kizárólag növényi alapanyagot tartalmaz, semmiféle állati eredetű anyag nem kerül a termékbe (tej, viasz, bőr stb.),
Az élelemiszereknél éppúgy, mint a divatiparban egyre elterjedtebb megközelítés. Több irányzata is létezik, néhány a műanyag termékek viselését és használatát megengedik, ez azonban  környezetszennyezési szempontból kérdéseket vethetnek fel.

Zero waste:
Hulladékmentes megközelítés, amely választ ad a hulladékgazdálkodási kihívásokra.
A recycle-nél jobb megoldás a reusable, ezáltal a teljes csomagolóipar megreformálására törekszik. Célkitűzései között van, hogy minél több ideig lehessen használni egy terméket, ha pedig elöregszik, elromlik etc. a természetben visszakerülve ne okozzon károkat, vagy másra fel lehessen használni alapanyagként.

Összefoglalva tehát így rendezhetnénk a zavarra okot adó fogalom rengeteget: 

Bio=öko=organikus=natúr(kozmetikum) / vegán / zero waste

Fontos szem előtt tartani azonban, hogy országonként és régiónként változhat a bio/öko/organikus minőségbiztosítási jelölések feltételrendszere. Míg Európában szigorúbb, addig az USA-ban megengedőbbek. Ennek következtében a mi bio készítményeink és a tengerentúli organikus jelölésű termékek nem feltétlen egyeznek 100%-ban. 

Reméljük segítettünk a környezettudatos életmódhoz egy picivel közelebb kerülni és eligazodni a fogalmi útvesztőben.