Hogyan hozhatsz ki többet a ruhatáradból a fenntarthatóság jegyében?

Egy rossz kapcsolat melyből nem tudunk szabadulni, éppen olyan mérgező mint az impulzus vásárlás. Gyors görgetés, kacér kattintás, és már a kosárban is az alkalmi kiegészítő…
A divat nem csak a világ egyik legpazarlóbb és legszennyezőbb iparága, de a legkihasználóbbak közé is tartozik. A ruházati dolgozók kevesebb, mint 2%- a keres tisztességes megélhetési bért munkájával. Miközben mi élvezzük a könnyedén megszerzett ruha édes ízét, ők fizetik meg a gyorsaság és bőség árát. Bár az “élvezet” vitatható, lássuk be.

A mögöttünk álló lassú hónapok alkalmasak lehettek arra, hogy felmérjük túlcsorduló szekrényeink tartalmát és elgondolkodjunk vásárlási szokásainkról. Az élet a trendek végtelen futópadján fárasztó, úgyhogy ideje lassítani. Mielőtt azt gondolnád, hogy az etikus öltözködés egyetlen módja az, ha egy 200 ezer forintos lenvászon ruhát viselsz és minden nap csak azt, akkor tévedsz. Rengeteg megoldás létezik. Ahogy Paul Simon énekli: “ötvenféleképpen lehet elhagyni a szerelmedet”

Itt van pár módszer:

Tisztogass!
Ez ellentmondásnak tűnhet, de nem úgy tudod a legtöbbet kihozni a ruhatáradból, hogy minden reggel átgázolsz a poliészter tengeren, hogy megtaláld a viselni kívánt ruhadarabot…Érdemes rendszeresen ellenőrizni és pontosítani mire van szükséged és mire nincs. A Fashion Revolution globális kampánycsoport üzenete számunkra, hogy a leginkább fenntartható ruhadarab az, ami a szekrényedben van.

Játssz!
Öltözködős játékot nem csak gyerekkorban jó játszani. Állj neki, és próbálgasd össze a ruháidat. Vegyél fel mindent és amit semmihez nem tudsz párosítani, azt tedd félre. A legtöbb ember a ruhatárának mindössze 20%-át viseli. A Wrap jótékonysági szervezet szerint a ruházat aktív élettartamának csak kilenc hónappal történő meghosszabbítása akár 30%- al is csökkentheti annak szén- víz- és hulladéklenyomatát. Szánjunk rá egy kis időt a kombinációk kísérletezésére. Menj végig a ruháidon és kérdezd meg magadtól, hogy hányszor viseltem ezt? Ha a válasz egyjegyű szám, kérdezzük meg miért? Nagyon fontos, hogy őszinte légy saját magaddal. A színe? A fazon? A hosszúsága? Esetleg az anyaga nem felelt meg? Vagy csak unatkoztam, amikor vásároltam? Esetleg szomorú voltam? Ezek fontos kérdések. Meg kell tudni állapítani, hogy a legtöbb vásárlás milyen indíttatásból történik.

Viseld többször! Viseld büszkén!
Egy tanulmány szerint a nők 33%- a a már háromszor viselt ruhát réginek tekinti… 2019- ben az Egyesült Királyság vásárlói becslések szerint 2,7 milliárd fontot költöttek olyan ruhákra, melyeket csak egyetlen egyszer viseltek. Mintha kissé összekeveredtek volna a dolgok. A ruhákat kezdik összetéveszteni az egyszer használatos tárgyakkal. Pedig nem azok. A ruha sokat ismételt viselését ne úgy tekintsük, mint egy szégyenletes, ciki dolgot, hanem gondoljunk rá ünnepként, mint ahogy a legnagyobb slágereinket játszuk. Ha Paul McCartney Hey Jude- ját továbbra is nagy tapssal fogadod, akkor a ruhád is megérdemel még néhány napot 🙂