Mit lehet tenni a hétköznapokban a környezetszennyező divatipar visszaszorításáért?

Korábbi írásunkban azzal foglalkoztunk, hogy a divatipar mennyire környezetszennyező és mekkora terhelést jelent a világnak az a termelési modell, amelyben napjainkban ez az ágazat működik. A mai cikkünkben viszont azt nézzük meg közelebbről, hogy mi, fogyasztók mit tehetünk ezzel a „gépezettel” szemben, hogyan lehetünk valóban tudatos vásárlók és hogy hogyan spórolhatunk pénzt, miközben az óceánok lakóira is vigyázunk. 

Lássuk tehát 6+1 pontba szedve a tippjeinket!

  1.     Amikor csak tehetjük kerüljük a fast fashion üzletláncokat! 
  1.     Vásároljunk helyi üzletekből, helyi tervezőktől, ezzel támogatva az ő munkájukat. Az általuk tervezett és készített darabok valószínűleg nem jönnek szembe veled az utcán, egy buliban nem lesz belőle másik három és nem fogsz véletlenül össszeöltözni sem az iskolában, sem a munkahelyen barátokkal és kollégákkal. Egy szó, mint száz, egyedi lehetsz és megtalálhatod a saját stílusod tömegtermékek nélkül is. 
  1.     Hordjuk többet, több szezonon át is a megvásárolt darabokat, ne dobjuk ki őket néhány viselés után. Ezt a 4-es pont figyelembevételével tudjuk a legkönnyebben megoldani.
  1.     Az előző pontokkal összefüggésben részesítsük előnyben a tartósabb, minőségibb darabokat. Ezeknek lehet kicsit magasabb az ára, mint a fast fashion üzletekben kapható társaiknak, viszont jobb minőségüknek köszönhetően több szezonon keresztül hordhatod őket, nem kell kidobni és újat vásárolni. (Ezzel egyébként valószínűleg többet spórolsz, mint ha az olcsóbb, silányabb minőségű terméket veszed meg többször.)
  1.     Kerüljük az impulzus vásárlást! (Valóban, igen, értjük, mi is tudjuk, mi is csináljuk… Akkor legalább próbáljuk csökkenteni, és a minőséget előnyben részesíteni.)
  1.     Ne üljünk fel a kéthetente érkező új kollekciók semmibe vezető vonatára. Nem maradunk le semmiről, ha nem vesszük meg a harmincadik fekete nadrágot és bézs pulóvert. Pontosan ugyanezeket fogjuk viszont látni néhány héten belül vagy ugyanazon a polcon, vagy a szomszéd üzletben. Igazán újat és egyedit nem lehet két hetente piacra dobni. Nem véletlen szerveznek tavaszi és téli divatheteket. Kell az idő az alkotói kreativitás kibontakozására és a megálmodott darabok kivitelezésére. 

+1. Csajos program tipp: aki teheti cserélgesse a baráti körben a megunt, de jó darabokat, akár úgy is, hogy később átalakíttatja a szerzeményeket. Barátnős programnak kiváló és ki tudja milyen kincsekkel térhetünk haza egy-egy ilyen alkalom után.

Tartsuk szem előtt, hogy sok kicsi sokra megy! Vásárláskor gondolj a környezetre, az óceánokra, a halakra és a pénztárcádra is! Hiszen a legolcsóbb legtöbbször a ledrágább. Mivel újra és újra pénzt kell kiadni ugyanazért, amit egyszer már megvettél, de ki kellett dobnod, így valójában többet költesz, mintha megvennéd egyszer picit drágábban a minőségibb darabot, amit éveken át hordhatsz.