Biri Magdi
BiriMagdi Logo

Az ékszerhajtogatás művésze

Birimagdi

Egy ékszertervező művész, aki a kreativitást és a tervezés iránti szeretetét, már gyermekkorában magába szívta és az évek során a technikáját továbbfejlesztette. Így született meg a Birimagdi textile jewellery márka, ami mára egyet jelent az origami és zsinór ékszerekkel.
De kanyarodjunk vissza a kezdetekhez.

Visszanézve Magdi életét, igazából minden út az ékszertervezéshez vezetett. Már gyermekkorában is a divat lengte be a mindennapjait, hiszen szabó-varró édesanyja mellett már kiskorában megtanulta a ruha- és divattervezés alapjait – igaz, akkoriban csak a babái örülhettek ennek.
A nagyváradi képzőművészeti líceum grafika és a Jelky András ruhaipari szakgimnázium Divat és stílustervezői szak elvégzése után többfelé dolgozott, mint ruha- és kiegészítő tervező, kirakatrendező – azaz a divat világa továbbra sem engedte el.
Az igazi áttörés azonban 2014-ben következett be, amikor Magdi megtervezte élete első ékszerét. Az első darabok pólóanyagból készültek és ez az alkotási folyamat teljesen beszippantotta és egyben kizökkentette a hétköznapokból. Megtalálta a helyét a kreativitás terén. A kísérletezés innentől a mindennapjai részévé vált: anyagok, technikák, formák, textúrák foglalkoztatták a nap minden percében. A pólófonaltól kezdve a zsinórokon, bontott fonalakon, bőrökön és használt kávékapszulákon át, egészen az édesapjától kapott mütyürökig mindenből ékszer készült a kezei között. A környezettudatosság már ekkor is kiemelkedően fontos volt Magdi életében, hiszen minden ékszer újrahasznosított agyagból készült.
Az origami ékszerkészítési technika egy véletlen folytán született: gyermekével origamizott, amikor intuitív módon jött a felismerés, hogy ez a technika akár az ékszerei alapja is lehetne.
Az origami ékszerek esetében minden egyes elem sík textilből formálódik és a legtöbb ékszer több modulból lesz egy egész. Ehhez az összetett folyamathoz rendkívül sok türelem, kitartás és alázat szükséges. Az origami ékszerek főként újrahasznosított textilek felhasználásával készülnek, ezáltal illeszkedve a slow fashionbe, lehetőséget kínálva a tudatosságra a divat terén is.
Az origami ékszerek mellett szépen lassan megjelentek a zsinór ékszerek is, melyek változatos szín- és formavilágban készülnek, szintén egyedi tervek alapján.