Zöld parkok

Mennyire környezetbarátak Európa városi parkja?

Európa számos ikonikus városnak ad otthont, mindegyiknek megvan a maga különlegessége. Kontinensünk zöldterületeinek látványos esztétikája miatt a városban élő helyiek és az ott lévő turisták számára egyaránt népszerű helyek.

A londoni Hyde Parktól, a lisszaboni Jardim de Estrelától, a római Villa Borghese- n át a moszkvai Gorkij Központi Kulturális és Szabadidőparkig. Valójában mennyire „zöldek” a városaink, és vajon lehetne – e többet tenni ezeknek a tereknek a fenntarthatóbbá tétele érdekében? A parkok a városok fontos részét képezik, és számos előnnyel járnak a helyi közösség és a tágabb értelemben vett társadalom számára.

Ezek a zöldterületek biztosítják a mozgás és szabadidős tevékenységek számára a lehetőséget, valamint helyet biztosítanak a kutyatulajdonosoknak, hogy háziállataikat kivihessék testmozgásra és hozzájárulnak a stressz enyhítéséhez a közérzetünk jobbá tételének érdekében. A nagyobb városokban a természettel való kapcsolat még fontosabb.

A fokozódó urbanizáció Európa-szerte azt jelenti, hogy a lakosság nagyobb része ma a városokban él. Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének 68 százaléka városokban fog élni. Európában az urbanizáció szintje 2050-re 83,7 százalékra várható. Több városban élő ember egészségügyi hatásait már észreveszik a kutatók. A becslések szerint évente kilenc millió ember hal meg a légszennyezés következtében.

Mitől lesz környezetbarát egy park?
A természeti területek és az élővilág megőrzése és helyreállítása a fenntarthatóság fontos része, különösen a városokban – ahol a zöldterületekre gyakran új irodaházak vagy lakótömbök épülnek.

Az európai városokban a zöldterületek sokféleképpen próbálnak környezetbaráttá válni. Nézzünk néhány csodát! 💛 A 2020-as indexben Párizst Európa legzöldebb városaként nevezték meg, jó okkal, mivel számos intézkedést javasoltak és hajtottak végre több zöldterület fejlesztésére városszerte, többek között a Promenade Planteé sétányon is.

A Parc André-Citroën, amely a régi Citroën autógyártó üzem helyén található, a park légi városnéző léggömbjének, a Ballon Generali levegőminőség-figyelő eszköznek ad otthont, amely figyeli a levegő minőségét, és ennek megfelelően változtatja meg a színét.

A londoni Richmond Park nagyszerű vadon élő állatok hotspotja, és híres őzparkjairól. Ezeket az őzeket a The Royal Parks védi, akik vadvédelmi programjuk részeként szigorú intézkedéseket hajtanak végre az őzekkel való nyilvános interakciók miatt.

Madridban az El Retiro Park csendes, napenergiával működő csónakokkal navigál a tóban, ezzel csökkentve a parkban a túlzott szennyezést. A park 125 hektár területtel is rendelkezik, és földjén több mint 15 000 fa található.

Amszterdam egy másik nevezetesen „zöld” város, zöld területekkel tarkított, beleértve a Vondelparkot is, amely 47 hektáron terül el, így a város legnagyobb parkja.

A Frankendael Park egy ökológiai központ, amely tartalmaz tanösvényeket, egy fenntartható éttermet, amelyet egy régi, 1926-os üvegházból és pihentető vízi utakból újítottak fel.